top of page
implantaat.jpg
brug-implantaat.jpg
tandenboog.jpg

<   >

Implantaten

Vervanging van één of meer tanden

Mist u een tand of kies, dan hebben de aangrenzende tanden de neiging deze ruimte op te vullen. Ook kan de tegenoverliggende tand of kies gaan uitgroeien om die ruimte op te vullen. Bij het ontbreken van meerdere tanden of kiezen zou u moeite kunnen ervaren met het fijnkauwen van voedsel. De oplossing kan dan een implantaat zijn. Een implantaat vervangt één of meer van uw eigen tanden en zorgt voor een duurzame functionele en esthetische oplossing die de natuurlijke situatie het meest benadert.

Een implantaat is een schroefvormige kunstwortel die door de tandarts in het bot van uw kaak kan worden geplaatst, waar het 2-4 maanden moet helen totdat het stevig genoeg verankerd is om een solide basis te vormen voor de suprastructuur (kroon, brug of volledige prothese). Tijdens de behandeling wordt uw gebit plaatselijk verdoofd, waardoor de mogelijke pijn beperkt wordt tot het minimum. De kans op napijn is wel groot, u krijgt daarom pijnstillers voorgeschreven. Het implantaat is gemaakt van titanium, een biocompatibel metaal dat goed wordt verdragen door ons lichaam. 

Bij vervanging van één tand zal er een kroon op het implantaat gemaakt worden. Bij vervanging van meerdere tanden zal er een brug op de implantaten gemaakt worden. Bij vervanging van alle tanden in een kaak kan er gekozen worden voor een vaste prothese of een uitneembare prothese. De vaste prothese wordt vastgeschroefd op implantaten, de uitneembare prothese werkt met een systeem van drukknoppen of met een staaf-huls constructie.

​

Nazorg​

 

Graag zien we u na voltooiing van de behandeling minstens halfjaarlijks terug op controle, om de prothese en uw tandvlees grondig te controleren en te reinigen. 

Voorwaarden

​

Alvorens er kan worden geimplanteerd, moet de tandarts vaststellen of u beschikt over voldoende bot m.b.v. radiografische opnames. Het implantaat wordt geplaatst door een parodontoloog of kaakchirurg volgens een specifieke tandchirurgische procedure die voorkomt dat uw lichaam het implantaat afstoot. Om de kunstwortel te kunnen aanbrengen, is soms insnijding van het tandvlees nodig. Zonodig wordt na implanteren  van de kunstwortel het tandvlees weer gehecht, hetzij óver het implantaat, hetzij eromheen. Daarna krijgt de kunstwortel de kans verscheidene maanden in het kaakbeen te helen, om het bot tijd te geven zich vast te hechten aan het implantaat totdat het stevig genoeg is verankerd om een supra-structuur te kunnen dragen. Indien er onvoldoende bot aanwezig is, dient een bottransplantatie- of reconstructie plaats te vinden al dan niet in combinatie met LPRF. Zorg ervoor dat u zich wendt tot een tandarts die vertrouwd is met alle reconstructiemogelijkheden die zich lenen voor uw situatie.

Mogelijke complicaties


Soms integreert het implantaat niet voldoende. In dat geval zal hij worden verwijderd en zal de tandarts een nieuw implantaat inbrengen. Soms moet ook de tandprothese/supra-structuur gerepareerd worden of een onderhoudsbeurt ondergaan. Houd wat dat betreft rekening met incidentele bijkomende kosten. De levensduur hangt af van hoe goed het onderhoud is. Het is van belang om implantaten goed schoon te houden om de levensduur te verlengen. Wij raden u dan ook aan om halfjaarlijks op controle te gaan bij uw tandarts.

​

​

​

LPRF (LEUKOCYTE- AND PLATELET-RICH FIBRIN)

 

Bij de nieuwe LPRF-methode wordt bloed van de patient afgenomen in buisjes. Deze buisjes gaan in een centrifuge en na enkele minuten heeft er zich in elk buisje een slijmerige massa gevormd, waarvan daarna membranen kunnen worden gemaakt die tal van witte bloedcellen bevatten en zo de wondgenezing bevorderen.

✚
bottom of page